GUIDES

BØGER MINIGUIDES KURSER GALLERIER I BRUG ANMELDELSER LINKS
                 
 

 

       
 

 

   

 
     
  HDR  - tone mapped - nulbillede  
     
  "HDR virker", det er mit slogan. Jeg behøver ikke at  
  bevise det, men jeg holder virkelig meget af at vise  
  det.  
     
  Her får du historien omkring et billede jeg tog af  
  slottet Vianden i Luxemborg. Du kan se mit HDR-  
  billede, nulbilledet og en tone mapped udgave af  
  nulbilledet, bare fordi jeg ikke være med at pointere,  
  at tone mapped billeder ikke er HDR.  
     
     
 
 
     
     
   

 

 
 

Der er, så godt som altid, løbende diskussioner af, om HDR virker og i givet fald, hvor godt. Herunder har du et motiv fra det fantastiske slot Vianden i Luxembourg.

 
  Vi står i et Galleri, hvor åbninger er uden glas – og der er åbninger i begge sider. Udenfor er der et lodret fald på nogle hundrede meter ned til (lands)byen Vianden.  
  Selvom der er et rimeligt lysindfald fra vinduerne, så er der kæmpe stor forskel på lysniveauet indenfor og udenfor, hvor sidstnævnte byder på direkte sol fra en skyfri klokken  
  14:05. Billedet er taget i marts, sidste år.  
     
   
     
 

Billedet er HDR – og der er taget fem billeder med to EV-trin imellem hvert billede. Der er eksponeret efter rummets belysning – dvs. det er der, der målt lys.

 
  Som det ses, så er det færdige HDRbillede velbelyst i hele motivet. Byens huse ses tydeligt. Både i områder med fuld sol og områderne, hvoromkringliggende bjerge kaster .  
  skygger. Galleriet er ligeledes velbelyst. Her i den lille version kan det se ud som om, at der er lidt udbrændthed (helt hvidt) i solpletten på muren og i den bærende loftsbjælke -  
  men det er ikke tilfældet.  
     
  Havde jeg ikke taget fem billeder med varierende lukkertider, men blot taget et enkelt billede, ville mit minde fra Vianden være dette:  
     
   
     
 

Dette er nulbilledet fra serien. Jeg har blot konverteret billedet fra RAW til jpeg, beskåret og ellers: intet. Sammenligningen er slående, syntes jeg. Nulbilledet er så godt som uden

 
  som uden detaljer fra landsbyen. Hverken linjer eller farver er fastholdt – på nær tredje vindue fra højre: Her er en lille smule at se på. En lille smule.  På den anden  
  side er rummet slet ikke så ringe belyst. Der er måske en smule mørkt, men det kan sagtens fikses med en regulering levels.  
     
  Jeg er på ingen måde i tvivl om, hvilket billede jeg syntes bedst om. HDRbilledet er nulbilledet langt overlegent. Men det vidste jeg godt i forvejen, at det ville være.  
     
  Men,” vil nogen så indvende”: ”Du kan jo bare lave et HDR ud af et billede og så er det lige så godt”. Kort og godt: Nej. HDR handler om at få et billede til at gengive  
  detaljer fra et større dynamisk område (forskelle i lysstyrke), end kameraet kan opfange med et billede. Det er imidlertid rigtigt, at man kan tone mappe et enkelt RAWbillede  
  og det er rigtigt, at man ofte kan vinde noget i forhold til nulbilledet. Men det bliver aldrig HDR.  
     
  Langt de fleste HDRprogrammer kan tone mappe enkeltbillede – selvfølgelig også mit HDRprogram: Photomatix. Ideen i at lade et HDRprogram tone mappe et enkelt  
  billede er enkel: Programmet indlæser RAWbilledet og producerer så (typisk) tre versioner: En version, hvor der er skruet ned for eksponeringsgraden, en version, hvor  
  eksponeringsgraden er som billedet er optaget og en version, hvor eksponeringsgraden er skruet. Det siger sig selv, at billederne vil fremstå med forskellige lysstyrker.  
     
  Men, og det er centralt, de tre versioner kan definitorisk ikke indeholde detaljer, som ikke allerede er i billedet på forhånd.  
     
  HDRprogrammet gennemfører derefter en sammensmeltning og en tone mapping af billederne. Resultatet vil i nogle tilfælde ligne et HDRbillede uden at være det.  
  Det kan du se herunder:  
     
   
     
 

Herover har jeg tone mapped nulbilledet. Jeg har valgt neutrale indstillinger. I forhold til nulbilledet er der nogle forbedringer i lyset. Der er kommet lidt strukturer på landsbyen.

 
  Farverne er dog stadigvæk ikke gengivet. Rummets belysning er også blevet bedre. Der er kommet flere detaljer med og i det hele taget er billedet mere åbent.  
     
  Men prøv lige at sammenlign det tone mapped billede med HDRbilledet. Ak og ve, fristes jeg til at sige. Der er så langt igen – så uhyggeligt langt igen.